Den engasjerte revygruppa fra Greveskogen åpnet med innslag om hvordan ungdom i dag ofte opplever gruppepress, og om hvordan det er å stå utenfor gjengen. Seminaret og samlingen bar preg av at dette var en dag om det å leve, det å være ung, det å ta valg – både i trafikken og i andre sammenhenger.
– Fullfør skolen med stil, vær en venn og snakk pent om skolen din. Ja, og husk å ta opp problemene der de hører hjemme, sa fylkesopplæringssjef Helge Kristian Galdal i Telemark (og snart for Vestfold og Telemark).
Han snakket varmt om livsmestring og folkehelse og viste tydelig at hun var opptatt av ungdommen.
Elevene fikk se en kollisjon i 50 km/t, og de fikk være vitne til en helt realistisk redningsaksjon av brann, ambulanse og politi. Mange ble overrasket over hvor store skader en ulykke kan få selv i så lav hastighet. Etter dette fikk de vite mer om hva man gjør når man er den som kommer først på et skadested. Russen lærte om hvordan de skal sikre skadestedet, hvordan man legger skadde personer i stabilt sideleie og hvordan man sørger for å skaffe hjelp.
To følsomme, ærlige og sterke innslag
To av innslagene denne dagen var spesielt sterke. Anette Kinn Sørum var den første, og hun fortalte om oppvekst sin og sine år som rusmisbruker. Hun begynte med rusmidler allerede som 13-åring, nådde et bunnpunkt for 12 år siden og da klarte hun å søke hjelp. Hun har vært rusfri siden.
På en følsom, ærlig og naturlig måte fortalte hun om hvilke årsaker, følelser, savn og tomrom som hadde fått henne til å ta dårlige valg for seg selv.
– Mine to viktigste råd er å ikke prøv rusmidler. Ikke prøv det en eneste gang, for du vet ikke hvordan det vil virke på deg. Og fortell det til noen hvis du er bekymret for en venn. Hvis du ikke forteller det for å beskytte en venn, så beskytter du i praksis rusen, sa Anette med alvor til ungdommen i salen.
Trygg Trafikk-ambassadør Renate Haugom fortalte historien om søsteren Evida. Evida ble livstruende skadd i en bilulykke i 2010, men klarte å jobbe seg tilbake til livet igjen. Det klarte hun blant annet gjennom et godt tilbud på Sunnaas.
– Etter to år så livet ut til å smile! Evida hadde fått jobb og kunne kjøre bil igjen. Men så skjer det tragiske der hun omkommer i en trafikkulykke, forteller Renate fra scenen.
Renate viste gjennom bilder, ord og musikk hvilken enorm sorg og belastning det er for en familie som involveres og også mister noen i en trafikkulykke.
Du må ha fokus på veien og ikke på grøfta
På tampen av dagen snakket psykolog John Petter Fagerhaug om hvordan vi alle kan påvirke vår egen hverdag mer enn vi tror. For han var det viktig å trekke frem hvorfor det å sette klare mål gir mulighet og motivasjon til å nå målene.
– Det eneste som skal til er tre ting: du må ha puls, hjerne og tanker. Det gjelder i livet som i trafikken; ha fokus på veien, ikke på grøfta! avsluttet Fagerhaug.