Sykle om vinteren? Dette må du tenke på

Sykle om vinteren? Dette må du tenke på

  • Siw Paulsen Didriksen
  • 09.12.2020
Å sykle på glatt føre i minusgrader er ingen kunst så lenge du stiller forberedt. Her er Trygg Trafikks tips til en sikker vintersyklingssesong.

Stadig flere blir helårssyklister. En landsrepresentativ undersøkelse gjennomført blant norske syklister av Kantar TNS for Trygg Trafikk viser at 1 av 4 – 24 prosent – også sykler om vinteren.

– Sykkelsesongen blir stadig lengre, og for mange varer den hele året. Da er det desto viktigere å stille forberedt. Men ikke la det skremme deg! Med riktig utstyr og innstilling kan du lett forlenge sykkelsesongen året rundt. Det er sunt, praktisk og økonomisk gunstig, sier kommunikasjonsrådgiver i Trygg Trafikk, Ann-Helen Hansen.

For Trygg Trafikk handler vintersykling mye om å tenke sikkerhet.

– Gode bremser er alltid viktig, og enda viktigere på vinteren enn ellers. Å skifte til piggdekk er også helt nødvendig for å sikre grepet på snø og glatt føre. Ikke minst må du tilpasse farten til forholdene. Snø, slaps, salt og smeltevann gir deg nemlig helt andre utfordringer enn bar asfalt, sier Hansen.

Se og bli sett

Vinteren byr også på andre utfordringer når det gjelder sikt. Snø og norsk vintermørke setter syklisten på prøve.

– Derfor er det enda viktigere å sørge for å se og bli sett. Pass på at du har alt av påbudt utstyr på plass som refleks på pedaler og bak på sykkelen, og lys på sykkelen. Det er smart å investere i gode lykter til sykkelen, du skal ha hvitt eller gult foran og rødt bak. I tillegg bør du bruke refleksvest, forklarer Hansen.

Forbered sykkelen på vinteren

Så hvilke forberedelser må du gjøre før du begir deg ut på vinterveien med sykkelen? Hansen har disse tipsene til vintersyklisten.

– Brede dekk gir bedre grep og stabilitet på glatt føre. Landeveissykkelen med tynne dekk er ikke en god vintersykkel – og du får som regel ikke kjøpt piggdekk til slike sykler. Invester i heldekkende skjermer og god bekledning – så slipper du å bli gjennomvåt og iskald. Vær også ekstra obs på glatte partier på kalde dager selv om veien stort sett er bar. Bruk alltid sykkelhjelm, du kan aldri garantere at det ikke kan skje et uhell på sykkelturen din.

Hun fortsetter:

– Akkurat som på våren, bør du ha en fast rutine for å forberede sykkelen til vinteren. I tillegg trenger sykkelen jevnlig vedlikehold vinteren gjennom. Vask og smør kjedet ukentlig og sjekk bremseklossene, refleksene og lyktene jevnlig. Har du mulighet, bør du skylle sykkelen med rent vann etter bruk og oppbevare den i en innendørs sykkelbod. Da begrenser du slitasje fra snø, slaps og salt.

5 tips for vintersykling

  1. Lys og reflekser

I skumring og mørke, er det påbudt med lys på sykkelen og refleks – både på pedaler og bak på sykkelen. Lyset skal være hvitt eller gult foran, og rødt bak. Du bør også ha ekstra reflekser på klærne – og helst refleksvest.

  1. Piggdekk

Gode piggdekk gir bedre grep på glatta. Det anbefales å kjøre inn piggdekk på barmark, helst på bar asfalt mellom 3 og 5 mil, avhengig av dekktype. Da fester piggene seg ordentlig i gummien, og du slipper å måtte erstatte unødvendig mange pigger i løpet av sesongen.

  1. Vindtette og varme klær

Sørg for at du er godt kledd og at ytterste lag både er vind- og vanntett. Vær spesielt obs på gliper mellom plagg, og hender, hode og føtter, hvor kroppen gir fra seg mye varme.

  1. Heldekkende skjermer

Selv med vann- og vindtett sykkeltøy, vil du bli kaldere av snøslaps som spruter opp fra sykkelhjulene. Heldekkende skjermer er derfor et godt tips.

  1. Vedlikehold

Den norske vinteren kan by på mye vær, og fuktighet, strøsalt og skitt. Det sliter ekstra på sykkelen. Smør kjedet minst en gang i uken, sjekk bremseklossene, refleksen og lyktene jevnlig og skyll over sykkelen etter bruk for å unngå at smuss og salt tærer på sykkelen.

 

Ann-Helen Hansen
Ann-Helen Hansen Spesialrådgiver kommunikasjon og kampanjer
Christoffer Solstad Steen
Christoffer Solstad Steen Pressesjef
Steng