Ber foreldrene sikre barna bakovervendt
I følge loven kan barn sitte forovervendt i bil fra de veier 9 kilo. Men det er dessverre stor forskjell på hva som er lovlig og hva som er trygt.
Bruk av forovervendt barnesete til små barn kan føre til dødsfall eller store skader i en kollisjon, selv i moderate hastigheter. Derfor anbefaler Trygg Trafikk bakovervendt sikring til barna er minst fire år gamle. Anbefalingen er basert på internasjonal forskning og erfaringer fra reelle ulykker på veiene.
Gir mindre skader
Overlege Tor Einar Calisch, ved Barneintensivavdelingen på Oslo universitetssykehus Ullevål, forstår ikke at foreldre tar sjansen på å sikre barna forovervendt.
– Vi har sett flere ulykker der korrekt bakovervendt sikring kunne gitt langt mindre skader, sier Calisch.
Overlegen har flere tragiske eksempler på det: Ullevål fikk inn en jente på ett år. Hun hadde vært i en alvorlig ulykke med stor kollisjonsenergi, der bilen rullet rundt. Jenta satt forovervendt og fikk flere brudd på hodeskallen og brudd i skjelettet rundt øynene. Etter ulykken fikk hun en lammelse i venstre side av kroppen.
– Utfallet hadde sannsynligvis blitt bedre hvis hun hadde sittet bakovervendt, forteller overlegen.
Ønsker påbud
En to år gammel jente omkom etter en frontkollisjon. Jenta satt forovervendt, ble kastet ut av stolen, og ble funnet av redningspersonellet utenfor bilen.
– Bakovervendt fordeles kollisjonsenergien slik at hele barnets rygg, hode og bak presses mot seteryggen. I en forovervendt stol er det bare selene som holder igjen barnets umodne, smale skuldre og store hode. Er kraften stor nok, kan barnet bli slynget ut, sier Calisch.
Han oppfordrer foreldre til å sikre barna bakovervendt så lenge de kan. – For å forebygge disse skadene burde det ikke vært lov med forovervendt sikring før barna er minst fire-fem år gamle, sier Calisch.
Ettåringene bakovervendt
Kun 35 prosent av barn i alderen 1 til 4 år sitter i bakovervendt sete i bilen. Det viser en landsomfattende telling fra Trygg Trafikk og If Skadeforsikring våren 2012.
78 prosent av ettåringene sitter sikret bakovervendt. Men andelen stuper for hvert år barna blir eldre. Blant toåringene sitter kun 41 prosent bakovervendt, mens treåringene sikres dårligst. Her er andelen helt nede i 11 prosent.
– Forskjellen på bakovervendt og forovervendt sikring er stor. Det kan faktisk dreie seg om et blåmerke eller en brukket nakke, sier kommunikasjonssjef Kristin Øyen i Trygg Trafikk. Dette er grunnen til at If Skadeforsikring ikke leier ut forovervendte barneseter i vektklassen opp til 18 kilo.
– Forskning viser at det er fem ganger sikrere å sitte bakovervendt enn forovervendt. Det tar vi konsekvensen av. Derfor tilbyr vi kun det tryggeste alternativet, sier avdelingsleder Jan Olav Nilssen i If Skadeforsikring.
4. juni lanserte Trygg Trafikk årets «Tryggest bakovervendt»-kampanje i samarbeid med If Skadeforsikring. Hovedmålet er å få barn fra 1 til 4 år til å sitte bakovervendt i bil. 80 butikker over hele landet er med på kampanjen, som varer til 22. juni.