Hvert år er Trygg Trafikk med å arrangere minnemarkeringer landet rundt, og dette skal være en støtte for pårørende, trafikkskadde og yrkespersonell som til daglig arbeider med trafikkulykker. Selv om sorgreaksjoner kan være så forskjellig fra menneske til menneske, så får vi tilbakemeldinger på at mange synes det er godt å omforenes om tapet på denne måten.
– Lys til ettertanke arrangeres for å vise at vi bryr oss og har dyp respekt for de som har opplevd trafikkulykkene på nært hold, sier Mette Magnussen, regionleder for Vestfold og Telemark i Trygg Trafikk.
«Lys til ettertanke» i Vestfold er kanskje en av de største og mest kjente minnemarkeringene i landet der gjerne statsministeren eller andre statsråder deltar. Men tilnærmet alle landets fylker har sin egen minnemarkering.
Følsomt og sterkt langs E6 i Trøndelag og Nordland
– Ta imot hjelpen og ta vare på de gode minnene!
Dette var oppfordringen fra Ingunn og Vidar Alstad på minnemarkeringen «Lys til ettertanke» i Trøndelag. Denne markeringen ble ekstra sterk for mange da Ingunn og Vidar holdt en gripende tale på minnestunden på Vekta i Verdal, om hvordan deres liv ble snudd på hodet i 2018. Da mistet de sin 16 år gamle sønn, Vegard Alstad i en tragisk ATV-ulykke.
I Trøndelag var det 11 personer som mistet livet på veien i 2019. Før minnestunden i Vinne kirke ble disse 11 minnet ved at 11 biler sto oppstilt langs E6 forbi Vekta i Verdal. Lysene langs veien ble slått av og fartsgrensen ble satt ned.
Nordland markerte også sine omkomne med en markering langs E6.
– Det var veldig spesielt å stå på midtdeleren langs E6 i Bodø å oppleve at folk senket farten og skiftet ansiktsuttrykk. Det var til og med de som tydde til tårene og tydelig viste at dette var en opplevelse til ettertanke. Også jeg måtte tørke tårene her, sier Siw P. Didriksen, kommunikasjonsrådgiver i Trygg Trafikk.
I Bodø sto politistudenter og frivillige i midtdeleren ved Hunstad. 16 stykker sto med kors og 35 stykker sto med lys. Dette var for å minnes hver enkelt av de omkomne og de hardt skadde. Til sammen deltok 40 politistudenter og rundt 100 frivillige til å markere disse skjebnene.
Fakkeltog til ettertanke i Agder, Buskerud i Viken, Rogaland og Vestland
– I Agder har vi lang tradisjon for å arrangere «Nyttårsaksjonen». Markeringen er først og fremst til ettertanke for å minnes de menneskene som er gått bort på veiene våre i 2019. Den skal også vise at vi står sammen i arbeidet for å bedre trafikksikkerheten på veiene i Agder, sier distriktsleder Paal-Ove Sodefjed som ledet aksjonen i Agder.
Å gå med fakler i tog for å minnes de som har gått bort, er en respektfull måte å ære de som ikke er mer. I Agder bar de også roser da de gikk fra Scandic Sørlandet og opp til E18. I Agder omkom 8 personer i trafikken i 2019.
I Rogaland var det en preget gjeng som ankom domkirken hvor Anne Lise Ådnøy inviterte til til minnesamvær for de som ønsket. Da hadde de som valgte å delta gått fra brannstasjonen i Stavanger og frem til Stavanger Domkirke. 5 personer omkom i trafikken Rogaland i 2019.
På minnemarkeringen i Bergen ga de sine tanker og respekt til de 12 som omkom i Hordaland og Sogn og Fjordane (nye Vestland) i 2019. Fakkeltoget gikk fra katedralskolen ti Korskirken der det ble holdt appeller, tent lys, lagt ned blomster og sunget korsang. En verdig seremoni både for pårørende og andre fremmøtte.
Trafikkofrenes dag i Buskerud ble også markert med fakkeltog der de mintes 4 personer som omkom i 2019. Det ble minneverdig å gå langs hovedveien på Tranby i Lier, og det hele ble gjort i taushet. Langs hele ruten var det tent lys for å minnes de som mistet livet i trafikken i året som gikk.
Det fine med at andre setter ord på sorgen for oss
Felles for alle minnemarkeringene landet rundt om er at de legger til rette for samvær i kirke, samfunnshus eller lignende i løpet av arrangementet. Her varierer det med appeller fra sentrale politiske personligheter, artister, pårørende, representanter fra yrkespersonell som til daglig jobber med trafikkulykker og fler. På mange av arrangementene er det også anledning til å tenne lys for de man savner.
– I en sorgprosess kan det være lett for mange å skru av følelsene sånn at det ikke skal gjøre for vondt. I samvær med andre på disse minnemarkeringene, tror vi det er positivt at noen setter ord på sorgen. Det hjelper oss å tenke på de gode minnene og kanskje bearbeide det som gjør vondt, sier Ingrid Trømborg, kommunikasjonssjef i Trygg Trafikk.
Minnemarkeringene for de vi har mistet i 2020 vil arrangeres tidlig i 2021, og datoene vil annonseres mot slutten av året.
Her kan du lese hele statsministerens tale fra «Lys til Ettertanke» i Vestfold.